Avoimien wlan-verkkojen puute + fillarimessut
Ipod Touch aiheuttaa tietynlaista avoimien wlan-verkkojen tarkkailua, laitteella kun ei muuten pääse nettiin. Yleensä verkkoja ei vain tahdo löytyä. (Kampissa kuuluu Helsingin kaupungin verkko, ainakin Narinkkatorin laidalla – luxusta.)
Viimeksi etsin verkkoa Helsingin Messukeskuksessa. Paikassa oli yksi avoin verkko, mutta se ei toiminut. Osasyynä voi olla, että messujen näytteilleasettajille kaupataan samassa tilassa maksullista wlania, edulliseen 150 euron hintaan!
Korkeahko hintataso on ilmeisesti karsinut näytteilleasettajia muutenkin. Fillarimessuilla tuntuu olevan vuosi vuodelta vähemmän yrityksiä mukana. Tänä vuonna jäljellä näytti olevan lähinnä isoimpia pyörävalmistajia ja -kauppoja, eikä kauheasti mielenkiintoista nähtävää. Osa kaupoista oli jopa järjestänyt varjomessut samaan aikaan :) . No, tämä lähinnä viestinä tulevaisuuden itselleni: harkitse ennen kuin menet uudestaan.
Olen harkinnut myös oman wlanin kantamista mukana. JoikuSpot -niminen ohjelma muuttaa uudemmat Nokian E-sarjalaiset mobiileiksi wlan-tukiasemiksi. Yhtälöön tarvitaan vain puhelin, jossa on wlan-ominaisuus (esimerkiksi suhteellisen himottava Nokian E51), JoikuSpot ja jokin kiinteä mobiililaajakaista. Tämä yhdistettynä iPodiin voisi olla jo melko pätevä surffausalusta.
Kysymyksiä tai kommentoitavaa?
Lähetä viesti Twitterissä tai sähköpostilla.
Jaa tämä sivu Twitterissä
2 kommenttia
Henri –
Moi, täällä Ranskassa on ainakin osalla operaattoreista käytössä ihan ovela systeemi. Paikallinen käytäntö on, että laajakaistaoperaattori (ADSL2 yleensä, Pariisissa jopa kuitua) omistaa ADSL/WLAN-boksit, joten se myös hallinnoi niiden softaa. Tuota on jatkokehitetty niin, että jokaisessa boksissa on 2 WLAN-AP:tä, julkinen ja yksityinen. Julkisen verkon liikennettä luonnollisesti rajoitetaan QoS:llä tai jotenkin muuten siten, ettei käyttäjälle aiheudu ongelmia. Tuon julkisen AP:n saa myös pois päältä mutta suurin osa ei sitä varmaankaan tee. Tuota julkista AP:tä pääsee käyttämään jos on itse operaattorin asiakas (vaatii sisäänkirjautumisen nettisivulla). Täällä nuo ADSL-liittymät ovat kaupunkialueilla käytännössä järjestäen luokkaa 20/1 Mbps, joten kaistaakin on jonkin verran. Tästä seuraa luonnollisesti se, että noita avoimia tukiasemia on paljon. Operaattori ilmoittaa että heillä on ranskassa 800 000 avointa WLAN-AP:tä, jotka ovat siis kaikkien asiakkaiden käytössä. Lisäboonuksena tuon boksin saa väännettyä toimimaan myös FON-tukiasemana (http://fon.com), jolloin pääsee käyttämään myös kaikkia FON-yhteisön tukiasemia maailmalla. Eikä siinä vielä kaikki, esimerkiksi rautatieasemilla on WLAN-tukiasemia (jotka tosin edellyttävät kirjautumista mutta lähes minkä tahansa operaattorin asiakkuus riittää). Kokonaisuudessaan tuo on mielestäni hyvin toimiva konsepti, joskin siinä on paljon eroavaisuuksia Suomeen. Täällä loma-alueella ei vaan valitettavasti noita tukiasemia ihan valtavasti ole - ainakaan näin sesongin ulkopuolella.
Avoimet WLAN-verkot Ranskassa — Henri Tuomola –
[...] Oivan blogipostauksen innoittamana kirjoittelin tuossa yksi päivä kommentin WLAN-verkkojen tilanteesta tuonne blogiin. Koska tuo teksti lienee informativiisempi alkuperäisessä yhteydessään, liitänkin tähän vain linkin sinne: Avoimien WLAN-verkkojen puute + fillarimessut - Oivallisia ajatuksia. Alla lyhyt lainaus. Tuota on jatkokehitetty niin, että jokaisessa boksissa on 2 WLAN-AP:tä, julkinen ja yksityinen. [..] Tästä seuraa luonnollisesti se, että noita avoimia tukiasemia on paljon. Operaattori ilmoittaa että heillä on ranskassa 800 000 avointa WLAN-AP:tä, jotka ovat siis kaikkien asiakkaiden käytössä. [...]
Kommentit on suljettu.