Fi-domainin varaaminen on helppoa ja hauskaa, ja prosessi onnistuu suurin piirtein näin:

  1. Rekisteröidy viestintäviraston fi-verkkotunnuspalveluun
  2. Posti tuo fyysisen salasanalistan 1-3 työpäivän kuluessa
  3. Verkkotunnuksen varaamista varten tarvitset vähintään kaksi nimipalvelinta, jotka kertovat mihin IP-osoitteeseen uuden verkkotunnuksen liikenne ohjataan. Hyvä, ilmainen nimipalvelinpalvelu löytyy esimerkiksi xname.org:sta. Alla esimerkki nimipalvelimen virittämisestä paulaminni.fi-domainille:
    • (Rekisteröidy xname.orgiin)
    • Luo uusi zone
      Luo uusi zone

    • nimipalvelimiksi voi antaa ns0.xname.org. ja ns1.xname.org. Muista liittää nimen loppuun piste. Myös ns2.xname.org. on olemassa ja sitä voi käyttää edellisten lisäksi.

    • A-recordiin tulee domainin nimi (taas loppupisteen kanssa) ja IP-osoite, jossa oma palvelin sijaitsee.

    • Jos haluat osoitteen toimivan myös www-alkuosan kanssa, lisää 'www' CNAME-osioon. CNAMEa voi käyttää jos haluaa useampia alidomaineita, jotka vievät samaan IP-osoitteeseen kuin A-record.
  4. Xnamen nimipalvelimien päivittymisessä menee 1-2 tuntia. Tämän jälkeen voit varata domainin viestintäviraston palvelussa. Nimipalvelimet voi syöttää lomakkeeseen ilman IP-osoitetta. Xnamen nimipalvelinten IP-osoitteet löytyvät kuitenkin FAQ:sta jos niitä tarvitsee.
  5. Viestintäviraston omat nimipalvelimet päivittyvät myös noin tunnissa parissa, jonka jälkeen domainin pitäisi toimia.
  6. ???
  7. Profit.

Sivuston siirtäminen uudelle palvelimelle

Vanhan sivuston ohjaaminen uudelle palvelimelle on lähes triviaalia, ja vastaus löytyy jälleen kerran Wikipediasta. Homma onnistuu (esimerkiksi) käyttämällä .htaccess-tiedostoa vanhan sivuston juuressa:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^.*oldwebsite\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.preferredwebsite.net/$1 [R=301,L]

Käyttäjän yrittäessä päästä vanhalle sivulle palvelin vastaa sivun sijaitsevan uudessa osoitteessa. Käyttäjän selain on fiksu ja siirtyy automaattisesti uuteen osoitteeseen.

Ylläolevassa koodissa 301 on HTTP-vastauskoodi, joka tarkoittaa, että sivusto on siirtynyt lopullisesti uuteen osoitteeseen. Tämän koodin ansiosta esimerkiksi Google osaa nähdä uuden ja vanhan sivuston samana. Jonkin ajan kuluttua Google ei enää näytä linkkejä vanhalle sivustolle.

älä tee näin

Viime viikolla tehty paulaminni.fi-domainin varaaminen ja sivuston siirtäminen sujui hyvin, lukuun ottamatta sivustolla ollutta RSS-syötettä. Syötteen yksittäisten artikkelien tunnisteina oli käytetty kunkin artikkelin alkuperäisen HTML-version osoitetta. Kun domain muuttui, myös tunnisteet muuttuivat, ja kaikki syötteen artikkelit näkyivät lukijaohjelmille uusina artikkeleina. Opetus: käytä RSS-syötteessä muuttumattomia tunnisteita (doh).

Kategoria: web-kehitys