Merlin Mann pitää kuuluisahkoa 43 Folders-sivustoa, joka keskittyi aikaisemmin henkilökohtaisen tuottavuuden parantamiseen erilaisten tekniikoiden ja apuvälineiden avulla. Muutama viikko sitten Mann kertoi keskittyvänsä tulevaisuudessa siihen, miten ihmiset voisivat löytää aikaa asioiden tekemiseen ja pystyisivät keskittymään siihen miten tekevät. Aikaisemman ja uuden lähestymistavan ero selviää hyvin tästä pitkästä, mutta hyvästä kirjoituksesta.

Tarkoituksena on siis saada ihmiset tekemään niitä asioita, joita heidän kannattaisi tehdä. Netissä surffaaminen ei esimerkiksi ole kovin kannattavaa. Siksi tykkään erityisesti 43 Foldersin howto-sivusta, joka kertoo miten sivustoa käytetään:

A very simple guide to leaving here quickly so you can get back to making something awesome. Ask yourself… Why am I here right now instead of making something cool on my own? What’s the barrier to me starting that right now?

Tämä on jostain syystä ollut varsin inspiroiva kysymys. Miksi en tekisi jotain hienoa itse, sen sijaan että selaan läpi uutissyötteitä ja surffaan netissä? (Enkä nykyään edes lue puoliakaan syötteistä. Joistain jaksan lukea vain muutaman sanan otsikosta - miten hyödyllistä tämä on?)

Jossain toisaalla oli puhetta siitä, miten internetissä osa luo jotain uutta ja toiset etsivät parhaita paloja ja jakavat niitä eteenpäin. (Ja kolmannet huutavat: FAIL!) Yritän vähitellen kerätä itseni, etten vain seuraisi muiden tekemisiä, vaan suorittaisin oman osani sisällön luomiseen.

Luovien asioiden tekeminen on sitä paitsi paras tapa oppia jotakin uutta. Esimerkiksi: TKK:n tietotekniikan opetusohjelma on nykyisellään sellainen, että ohjelmoinnin oppimininen on todella haastavaa, ellei keksi itselleen omia ohjelmointiprojekteja.

Merlinin jutuista inspiroituneena aloitin taas yhden ohjelmointiprojektin. On hiukan ironista, että koodaan eräänlaista tehtävienhallintatyökalua, joka kuuluu juuri siihen 'productivity pr0n'-kategoriaan, josta Merlin yrittää päästä eroon. Tämäkin on vielä itsensä pettämistä. Tarvitsen muka itse tehdyn työkalun tekemättömien tehtävien listaamiseen, ennen kuin voin alkaa tehdä niitä.

Mutta, koko homman pointti oli siis:
Lopeta netissä surffaaminen ja tee jotain itsellesi tärkeää. Nyt.

Kategoriat: elämä koulu työ