google1

Google pääsi otsikoihin kun hakutuloksissa väitettiin jokaisen sivun olevan haitallinen käyttäjän tietokoneelle, eikä hakutulokseen tarjottu suoraa linkkiä. Vika saatiin korjattua nopeasti, ja lopputuloksena lähinnä havaittiin miten vaikeaa on käyttää nettiä ilman Googlea.

Google Mapsissa on sen sijaan ollut ongelma, jota ei ole korjattu yhtä nopeasti. Karttoja voi liittää omille sivuillensa (eng. embed), jolloin kartta toimii samaan tapaan kuin se toimisi Google Maps-palvelussa. Tämä on esimerkiksi yrityksille kätevä tapa näyttää missä firma sijaitsee.Google maps:

Kartan ominaisuuksiin kuuluu, että kartan tyypin voi valita normaalin kartan, satelliittikuvan tai maastokartan väliltä:

Google Maps: Kartta - Satelliitti - Maasto

Ulkopuolisille sivuille liitetyssä kartassa karttatyypin valintanapit ovat kuitenkin lyhennetty muotoon "Kartta - la - Maas". Wtf?

google2

Pohdin useamman päivän miten sana "satelliitti" on saatu lyhennettyä muotoon "la". Maasto -> Maas on vielä jotenkin ymmärrettävissä, mutta la:sta ei voi mitenkään johtaa satelliittia. Asia selvisi lopulta kun näin englanninkielisen kartan lyhennökset:

google4

Englanninkielisessä kartassa Satellite on lyhennetty "Sat". Suomenkielinen lyhennös on saatu kääntämällä englannin lyhennös. Sanan merkitys vain on kadonnut matkalla ja käännös on ilmeisesti tehty Sat (Saturday) -> la (lauantai).

Tällä hetkellä ainoa tapa kiertää käännösongelma on käyttää Google Maps APIa ja liittää kartta javascriptillä.

(Sitä en tiedä miksi Helsinki on englanninkielisessä kartassa kirjoitettu portugaliksi Helsínquia.)

Kategoria: web-kehitys