Päivitys 20.9.2010: älä hanki VPS:ää iFuse Hostingilta.

Muutto pakotti ajattelemaan koti-linuxilla pyörivien nettisivujen kohtaloa. Serverin ylläpito on välillä ollut työlästä, eikä luotettavuuskaan ole ollut liian hyvä. Ja muutossa kone on viikon verran pois netistä, joten jokin vaihtoehto oli keksittävä.

Päädyin hankkimaan virtuaalipalvelimen iFuse hosting -firmalta briteistä. Käytännössä omistan siis virtuaalisen tietokoneen, jossa on 256 megaa muistia, ja joka pyörittää Ubuntua.

VPS, eli virtual private server on täysin itse ylläpidettävä. Palvelimella ei ole valmiina mitään, ja kaikista asennuksista ja konfiguraatioista on vastuussa itse. Käyttöjärjestelmän voi tarvittaessa jyrätä jos mokailee tarpeeksi.

Palvelin maksaa 10 puntaa kuussa, mikä on siedettävissä. En tiedä vielä miten pitkälle 256 megaa muistia riittää, ainakin Apachen konfiguraatioita oli viilattava toimimaan paremmin pienemmällä muistimäärällä.

Virtuaalipalvelimia on nykyään kohtuullisen hyvin saatavilla, mutta niiden vertailu on hankalaa. Web Hosting Talk -foorumilta löytyy käyttäjien arvioita ja ohjeita.

Suomessa hinnat tuntuivat lähtevän 30€:sta ylöspäin. Kansainvälisille markkinoilla hyvä vaihtoehto näyttäisi olevan SliceHost, jolla on kaikista hostausfirmoista selkeimmät sivut. Firman kaikki palvelimet vain ovat jenkeissä, jolloin pingi Suomeen kasvaa vähän liian suureksi.

IFuse Hostingilla on kätevä help desk netissä, jossa tuntuu olevan aina joku päivystämässä. Valitettavasti apua on joutunut myös kysymään pari kertaa, esimerkiksi aluksi palvelimelle ei saanut ollenkaan SSH-yhteyttä. Muuten homma on pelannut hyvin.

Kategoriat: web-kehitys internet linux