Useimmat kamerapuhelimet ilmoittavat kuvan ottamisesta äänellä, joka muistuttaa oikean kameran sulkimen ääntä. Oma Nokia 6120 päästää tämän äänen vaikka puhelin olisi äänettömällä. Jotkin Nokian mallit kuulemma kunnioittavat äänetön-profiilia, mutta vain jos se on puhelimen alkuperäinen äänetön-profiili. Itse tehty vastaava profiili ei eliminoi kameran ääntä.

Miksi kameran pitää pitää meteliä? Nopeasti ajateltuna tähän voisi olla kaksi eri syytä:

Kamerapuhelin yrittää muistuttaa kameraa: äänellä yritetään luoda mielikuva oikean kameran käytöstä, vaikka kädessä onkin puhelin. Tätä teoriaa tukee se, että jotkin digipokkarikamerat on myös varustettu vastaavalla äänellä.

äänellä on myös toinen tähän liittyvä funktio: se kertoo koska kuva otetaan. Kamerapuhelimissa on 1-2 sekunnin viive laukaisimen painamisesta kuvan ottamiseen, digipokkareissa vähän vähemmän. äänestä voi päätellä milloin kameraa on turvallista heilutella.

Kamerapuhelimen ääni turvaa yksityisyydensuojaa: äänen voi nähdä reaktiona huoleen siitä, että ihmisiä salakuvattaisiin kamerapuhelimella. äänekäs laukaisinääni estää tehokkaasti kuvien ottamisen kohteen tietämättä. Ainakin Koreassa on puuhattu lainsäädäntöä vuonna 2003, joka velvoittaa kameroita pitämään meteliä.

Tietääkseni Suomessa ei ole vastaavaa lainsäädäntöä? Jälkimmäiseen vaihtoehtoon kuitenkin viittaa se, että ääntä on todella vaikea saada pois päältä.

Kategoriat: kamera käytettävyys mobiili