Kävin lomalla Vaasan asuntomessuilla, jossa riitti hulppeita omakotitaloja. Hinnat lähtivät 280 000:sta, kallein oli 659 020 € (sis. saunan). Asuntomessuiltahan löytää perinteisesti ideoita ja tyylejä omaan asumiseen, jne.

Asuntomessujen todellinen hupi on tietenkin siinä, että pääsee ilkeilemään miten kalliit talot on pilattu pienillä yksityiskohdilla. Jos kodinhoitohuoneesta on vielä muistettu tehdä ovi ulos, niin ainakin verhot ovat rumat. Jokaisessa kohteessa on yleensä jotain pielessä.

Teemaa mukaillen tarkastelin taloautomaatiovehkeiden käyttöliittymiä enemmän tai vähemmän kriittisesti.

Bosch

Pelkistetyimmästä päästä oli Boschin Easy Series 'tunkeutumisenestolaite' (käyttöohje [pdf]).

Päivitys: käyttöohjeen kuvaama prosessi, johon kuuluu kaksi eri avainta ja numeronäppäimiä ei ole ainoa tapa käyttää laitetta. Hälytyksen saa kuulemma pois päältä näyttämällä paneelille pelkkää RFID-avainta. Kiitos Mika!

Säädin

Kolmen merkin näyttö ja menu-nappi kuulostaa pelottavalta yhdistelmältä. Muutamalla eurolla näyttöön olisi saanut neljännenkin merkin, mutta ehkä se ei paljoa auttaisi. Missä tilanteissa painetaan I/O-nappia? Meneekö lämmitys pois päältä jos sitä painaa?

Yö kulku tilanteet

Ehdoton suosikkini oli laite, josta löytyy "Yö kulku tilanteet"-nappi. Käyttöliittymässä on viisi nappia, joista yhdenkään merkitys ei selviä ilman käyttöohjetta tai kokeilemista. Käyttöliittymän toiminta ei siis ole kovin läpinäkyvää. Nappien selityksistä voisi päätellä, että 10% halogeenitehon on katsottu olevan tarpeeksi - ainakin jos vain käy yöllä vessassa.

CC Fresh & CC 50

CC FRESH / CC 50 -kombossa toimintoja on ovelasti jaettu kahteen erilliseen paneeliin. Ylempi säätää ilmastointia(?), alempi valoja ja lämpötilaa. Ja aikaa. Bonuspiste symbolista, josta tulee ensimmäisenä mieleen pieru.

Ilmastoinnin voisi ehkä kuvitella sulkevansa, mutta alemman paneelin ON/OFF -nappi hämmentää taas tottumatonta. Mitä tällä kertaa sammutetaan ja miksi?

Kosketusnäytöt

Kuuminta uutta olivat kosketusnäytölliset mallit. Näillä laitteilla pystyy muun muassa ohjaamaan valaistusta ja tarkkailemaan lämpötilaa. Asioita, jotka on tähän asti joutunut hoitamaan inhottavan manuaalisesti.

Kosketusnäyttö

Elämässä ja asumisessa on useimmiten kaksi erilaista moodia: STANDARD ja PARTY. Oletettavasti party-nappi himmentää valoja, viilentää lämpötilaa ja soittaa stereoista trance-musiikkia?

Käyttöliittymän perusteella ulkona oli kuvaushetkellä 86835,2 luksin verran valoa, joka ei kerro minulle juuri mitään. Antureista tulee kaikenlaista kivaa dataa, mutta ehkä sitä voisi vähän suodattaa ja muokata ennen käyttäjälle näyttämistä?

Kosketusnäyttö

Busch-Jaeger SMARTtouchin (esite [pdf]) käyttöliittymä on käännetty suomeksi, lukuunottamatta 'System'-valikkoa. Lähes selkeän valikon logiikkaa hämmentävät 'Tilanteet'-nappi ja lämmityksen symboli '1'. Onkohan talossa 'tilanne' jos talo palaa vai löytyykö sen takaa party-nappi?

Kosketusnäyttö

Lupaavimmalta näytti Berker MT 701-paneeli (esite [pdf]). Käyttöliittymän saa kustomoitua omilla kuvilla ja näytettävät toiminnot valittua. Hinta näyttikin sitten olevan tonnin paikkeilla.

Voisiko jotain tehdä paremmin?

Talotekniikkaan törmää helposti jos on vieraana toisen kodissa. Vieraassa talossa on usein vaikea säätää valoja, saati ilmastointia. Asuntomessuilla nähtyjen käyttöliittymien kanssa tehtävät voivat olla vaikeita myös talossa asuville.

VTT:llä on tutkittu toimistojen talotekniikan käytettävyyttä:

– Haastattelut todistivat yksiselitteisesti, että nykyisiä työhuonekohtaisia ohjaus- ja säätölaitteita ja käyttöliittymiä ei käytetä tai osata edes käyttää, erikoistutkija Ismo Heimonen VTT:ltä summaa.

Seinistä löytyvän huonetermostaatin merkitys on epäselvä eikä sitä tunnisteta lämmönsäätimeksi. Siihen ei uskalleta koskea, koska sen säätämisen luullaan kuuluvan huoltohenkilökunnalle. Ei myöskään tiedetä, vaikuttaako laite lämmitykseen vai jäähdytykseen vai molempiin.

Helppokäyttöisemmät käyttöliittymät parantaisivat asumismukavuutta myös kotona. Ensimmäinen askel olisi tajuta, että käyttöliittymä on osa tuotetta ja että sitä voi suunnitella ;)

Tuotekehitystä voi jatkaa myös valojen ohjaamisen ja ulkolämpötilan näyttämisen jälkeen. Olisin halunnut nähdä esimerkiksi näytön, josta voisi tarkkailla sähkön ja veden kulutusta. Erilaisia mittareita on pohdittu mm. täällä. Esimerkiksi Orb Energy Monitor olisi hieno.

Kategoriat: käytettävyys elämä