Nettiselaimia on tottunut pitämään melko muuttumattomina ohjelmina, niin tekniikaltaan kuin käyttöliittymiltään. Ero esimerkiksi Netscapen ja Firefoxin käyttöliittymien välillä ei ole niin suuri.

(Firefoxin käyttöliittymän muuttumattomuuteen on voinut osaltaan vaikuttaa se, että sen on pitänyt olla vaihtoehto, johon IE:n käyttäjät uskaltavat vaihtaa.)

Teknistä kehitystä on tapahtunut selainten renderöijissä, jotka ovat hiljalleen lähestyneet standardeja. Nykyään eri selainten uusimmat versiot jopa piirtävät HTML-sivuja lähes samalla tavalla.

Viime aikoina on kuitenkin näkynyt paljon pohdintaa nettiselaimen perimmäisestä olemuksesta ja selaimen käyttämisestä. Varsinkin Google ja Mozilla Labs ovat kunnostautuneet tulevaisuuden selainkokemuksen suunnittelussa.

Molemmat ovat todenneet, ettei nykyinen nettiselain ole kiveen hakattu, ja että käyttäjien tarpeet ovat muuttuneet muutaman viime vuoden aikana huomattavasti.

Google on lähestynyt ongelmaa suunnittelemalla oman selaimensa, Google Chromen. Mozilla Labsilla taas on käynnissä pieniä projekteja Firefoxin parantamiseksi, mutta myös kauas tulevaisuuteen ulottuvia suunnitelmia.

Google Chrome

Chrome on WebKitin päälle rakennettu avoimen lähdekoodin selain, jonka suunnittelu on aloitettu tyhjältä pöydältä. Suunnittelussa on otettu huomioon mm. se, että yhä useampi palvelu on JavaScript-applikaatio.

Nopeuden lisäksi selaimessa on panostettu vakauteen ja turvallisuuteen. Käyttöliittymä on kuitenkin pyritty pitämään mahdollisimman selkeänä.

Mozilla Labs

Mozilla Labs on tehnyt urakalla hienoja prototyyppejä, esimerkiksi:

  • Ubiquity: selaimen käskyttäminen luonnollisella kielellä ja yleisten tehtävien helpottaminen (esim. kartan liittäminen sähköpostiin)
  • New tab concepts: miten uuden tabin avaamista voisi hyödyntää?
  • Snowl: erilaisten syötteiden ja keskustelujen kerääminen samaan paikkaan
  • Aurora: hienoja konseptivideoita siitä, miten tulevaisuuden selain voisi toimia
  • Weave: tavoitteena saman selainkokemuksen tarjoaminen paikasta riippumatta. Julkaistulla prototyypillä voi jo synkata selaimia, myös oman palvelimen kautta. Ajattelin kirjoittaa ohjeen palvelimen pystyttämisestä jossain vaiheessa, mutta Weave-clientissa on vielä paljon bugeja.

Sekä Google että Mozilla ovat lähteneet liikenteeseen "julkaise nopeasti ja iteroi"-asenteella, josta ei voi olla tykkäämättä. Lopullisia tuotteita joutuu vielä odottelemaan pitkään, mutta kaikki edellä mainitut projektit ovat onnistuneet luomaan positiivista säpinää. Selainuutiset eivät enää rajoitu enää IE8:n odottamiseen (ja IE6:n kuoleman odottamiseen :) ).

Kategoria: web-kehitys