Meneillään olevaa talouskriisiä voi olla välillä hankala ymmärtää. Netistä löytyy onneksi runsaasti apua tähän ongelmaan. Alla olevat linkit ovat valitettavasti vain englanninkielisiin lähteisiin. Yritän löytää myös suomenkielisiä lähteitä, joita saa laittaa myös kommentteihin.

  • The Financial Crisis, as Explained to My Fourteen-Year-Old Sister. Yksinkertaistettu kuvaus siitä, minkä takia yhdysvaltojen pankit ovat ongelmissa asuntolainojen kanssa. Monissa asuntolainoissa ainoana takauksena on ollut talo itse, mikä oli "ok", kunnes talojen arvo rupesi laskemaan. Tässä tilanteessa talojen omistajille saattaa olla houkuttelevampi vaihtoehto lopettaa lainan takaisinmaksu ja antaa pankin pitää talo. New York Timesin juttu samasta aiheesta.
  • This American Life -podcastissa on ilmestynyt kaksi jaksoa, joissa on selitetty asuntolainakriisi ja myöhemmin pankkien rahoituskriisi uskomattoman selkeästi. The Giant Pool of Money on kuunneltavissa podcastin kotisivuilla tai ladattavissa yhden dollarin edullisella hinnalla. Another Frightening Show About the Economy on ladattavissa ilmaiseksi luultavasti tämän viikon ajan. Molemmat kannattaa ehdottomasti kuunnella, jos kansainvälinen rahaliikenne ei ole ihan tuttu asia.
  • Planet Money on lähes päivittäin päivittyvä blogi/podcast, joka selvittää talouden kiemuroita pienissä paloissa ja kansantajuisesti. Tekijöinä ovat samat Alex Blumberg ja Adam Davidson, jotka tekivät edellä mainitut This American Lifen jaksot. Planet Money on ehkä suunnattu enemmän jenkkiyleisölle.
  • SubPrime Mortgage Mess Explained. YouTube-video, jos haluat selityksen kuudessa minuutissa.

Kategoriat: elämä linkit