Kävin Adobe User Groupin tapaamisessa, jossa oli setä Adobe Nordicista kertomassa mitä uutta Adoben Creative Suite 4:ssä oikein on.

Kaikesta päätellen CS4:ssä on keskitytty parantamaan workflowta ja jätetty uudet ominaisuudet hiukan vähemmälle. Olen yleensä käyttökokemuksen puolella, joten uudistukset kuulostivat lupaavilta.

CS4:n workflow-uudistuksista monet tuntuivat itsestäänselvyyksiltä, siltä että jonkin tietyn tehtävän voi nyt tehdä ei-typerästi. Softan uuden version julkaisu tuntuu olevan vähän skitsofreenistä puuhaa. "Hei, meidän vanhassa ohjelmassa oli kaikki nämä asiat todella huonosti, mutta nyt ne on korjattu! Ostakaa meidän hyvää softaa!"

Käytännössä esimerkiksi eri Adobe-ohjelmat toimivat nyt jokseenkin yhteensopivasti. Illustratorista voi exportata kuvitukset suoraan Flashiin, niin että tekstikentät säilyvät tekstikenttinä jne. Elementtejä voi tuotannon aikana käsitellä eri ohjelmilla ilman tuskallista export - import - reload -rutiinia.

Uusia ominaisuuksiakin on kehitelty. Ainakin Photoshop tukee nyt 3d-objekteja, mikä vaikuttaa melko höpöhöpöltä, mutta on luultavasti pian hoteinta hottia. Myös Flash playerin tuleva 10-versio tukee kiihdytettyä 3d:tä, minkä jälkeen tuskin enää nähdään rupuisia kaksiulotteisia nettisivuja ;)

Oikeasti hauskalta ominaisuudelta vaikutti Flashin IK-animaatiotyökalu. Flash Feature Tour -videon kohdassa 4:40 esitellään ominaisuutta nosturiesimerkillä.

Tulevaisuuden kehitysympäristöt

Internet-sovellusten kehityksessä Adobella on seuraavanlaisia suunnitelmia;

  • kehitys tapahtuu pääasiassa Flexillä, mutta mukaan tulee Thermo-niminen ohjelma, jonka avulla voi tehdä käyttöliittymiä suoraan Photoshop-, Illustrator- tai Fireworks-tiedostoista.
  • Flexistä kehitetään kevyempää versiota, jonka avulla internet-sovelluksista voitaisiin saada pienempiä ja tehokkaampia.
  • AIRia tuotaneen myös mobiililaitteille.
  • Flash playerin iPhone-versio on kuulemma "valmis" ja odottaa vain Applen hyväksyntää.

Mobiililaitteisiin liittyen tilaisuudessa oli puhetta myös Flash Litestä, jolla on mahdollista jo nykyään tehdä Flash-sovelluksia kännyköihin.

Minulle oli kuitenkin uutta se, että litessä koodataan vanhemmilla ActionScriptin versiolla, jotka ovat heikosti tyypitettyjä ja kaikin tavoin epämiellyttäviä koodata. Flash Litellä on siis samanlainen ongelma kuin Symbianilla, jota hyvin harva koodaa huvikseen.

Osa paikalla olleista kehittäjistä tuntui odottelevan AIRin saapumista mobiilialustoille ennen kuin aikoi panostaa mobiilikehitykseen. Tässä tilanteessa iPhone-softan kehitys voisi kuitenkin olla ihan mielenkiintoinen vaihtoehto.

Kategoriat: web-kehitys mobiili flash