Haluaisin herätyskellon, joka täyttää seuraavat ehdot:

  • herätyskellolla voi torkuttaa vähintään kerran
  • torkun pituutta voi säätää itse
  • herätyskello ei lopeta herättämistä ennen kuin olen herännyt

Käytän tällä hetkellä herätyskellona Nokian kännykkää, joka täyttää ainoastaan ensimmäisen ehdon.

Torkun pituutta ei voi säätää, tosin tämä on kuulemma ollut mahdollista vanhemmissa malleissa. Viiden minuutin torkku on minulle ehkä minuutin tai kaksi liian lyhyt. Ainakin eri pituisia torkkuja olisi kiva kokeilla.

Kolmaskaan ehto ei täyty, koska herätyskellon voi sammuttaa vahingossa. Nukun keskimäärin kerran viikossa pommiin, koska olen painanut "Pysäytä" enkä "Torkku".

Kuvasta näkyy miten molemmat napit ovat hyvin lähellä toisiaan ja samanlaisia. Virhe tapahtuu helposti, kun nappien ainoa ero on vasen/oikea sijoittelussa. Nokialla asiaa on pohdittu kuitenkin sen verran fiksusti, että kaikista muista napeista menee torkku päälle.

Herätyskellon suunnittelu on aika haastava aihe. Herätyskello on niitä harvoja käyttöliittymiä, joita käyttäjän on voitava käyttää myös nukkuessaan.

Osa kelloista varmistaa heräämisen pakottamalla käyttäjän suorittamaan jonkin tehtävän ennen kuin hälytys hiljenee. Pakenevat, koottavat ja lentävät kellot nostavat adrenaliinitasoa, mikä lyhentää heräämisen jälkeistä koomausta. Voisin silti kuvitella, että nämä rupeavat ärsyttämään aika nopeasti.

Kännykässä käyttäjän voisi vastaavasti pakottaa laskemaan helpon yhteenlaskun tai valitsemaan ruudulta tietyn ikonin. Tämä ei ole hyvä vaihtoehto jos käyttäjällä on heikentynyt näkö tai puhelinta käyttää muu kuin puhelimen omistaja, joka ei osaakaan sammuttaa herätystä. Ehkä jokin näppäinlukituksen kaltainen, kahden napin painallus voisi toimia?

Herätyskello-ongelma johtuu myös aika paljon siitä, etten pidä heräämisestä. Ehkä unirytmin tunnistava Axbo yhdessä heräämisvalon kanssa voisi toimia.

Kategoriat: käytettävyys elämä