Vuonna 2008 muistan lukeneeni ainakin seuraavat kirjat:

tie menestykseen

Stpehen R. Covey:
The 7 Habits of Highly Effective People

(Suomeksi Tie menestykseen: 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen.) Coveyn kirja on self-help -klassikko, jonka äitini vannotti lukemaan viime jouluna. Kirja sisältää seitsemän toimintatapaa(!), joita noudattamalla voi elää parempaa elämää, ja sitä on myyty 15 miljoonaa kappaletta. Näin tiivistettynä.

Kannattaa lukea jos aihe vähääkään kiinnostaa. Ei kannata lukea jos ei kiinnosta, sillä pahimmillaan mennään syvällä Amerikan-höpöhöpössä. Suurimmaksi osaksi kirja on kuitenkin ihan järkevää asiaa.

Kirjasta on myös saatavilla äänikirjaversioita. Pirate bayssä pyörii ainakin Coveyn itsensä lukema pätkitty versio, jota en suosittele kenellekkään. äänikirja on ehkä ärsyttävin mitä olen kuunnellut: yli-innostunut  lukija, josta ei pahimmillaan saa selvää, ja suurin piirtein jokaisen kahden lauseen jälkeen soi pätkä barokkimusiikkia. Tämä on yksi todiste siitä, että kirjan kirjoittaja ei aina ole paras henkilö lukemaan kirjaa nauhalle.

The 7 Habits of Highly Effective People Amazon.comissa.

the dip

Seth Godin: The Dip

Seth Godin on fiksu kaveri, jonka (markkinointipainotteista) blogia kannattaa ainakin lukea.

The Dip on kirja alkuhuuman jälkeisestä notkahduksesta, jonka läpi puskemalla voi saavuttaa jotain suurta. Toisaalta väärän asian tekeminen väkisin ei johda mihinkään. Kirjasta jäi mieleen kaksi opetusta:

  • Pyri olemaan maailman paras siinä mitä teet (määrittele vain oma "maailmasi" tarpeeksi tarkasti)
  • "Winners quit fast, quit often, and quit without guilt – until they commit to beating the right Dip for the right reasons."

Kirjassa ei tarkkoja ohjeita tarjoilla, vaan se on tarkoitettu enemminkin motivoimaan ja antamaan uskoa omaan tekemiseen.

The Dip: A Little Book That Teaches You When to Quit (and When to Stick) Amazon.comissa.

blue ocean strategy

W. Chan Kim & Renée MAuborgne:
Blue Ocean Strategy

Blue Ocean Strategy is a business strategy book that promotes a systematic approach, not to out-perform the competition in an existing industry, but to create new market space or "blue ocean", thereby making the competition irrelevant. It contains retrospective case studies and suggests theoretical approaches to creating "blue oceans" of uncontested market space ripe for growth. The book has sold more than a million copies in its first year of publication and is being published in 39 languages. L: Wikipedia

Tämän kirjan mukava yllätys oli se, että se sisälsi ihan oikeasti tekniikoita, joita voi käyttää sinisten merien löytämiseen. Wikipedia-artikkelissa tosin epäillään, ettei näitä tekniikoita ole oikeasti käytetty juuri missään. Parhautta olivat kuitenkin kaikki esimerkit hävittäjälentokoneista punaviineihin, joilla näitä tekniikoita havainnollistettiin.

Menestystarinoista lukeminen on aina kivaa, mutta kirja antaa myös inspiraatiota oikeaan elämään. Kirja on saatavilla myös suomeksi.

Blue Ocean Strategy Amazon.comissa.

harry

J.K. Rowling: Harry Potter 1-7

Fuskasin Harry Pottereiden kanssa hiukan ja kuuntelin kaikki kirjat äänikirjoina. Olin luvannut lukea edes yhden Harry Potterin, jotta voisin olla perustellusti tykkäämättä niistä. Taustalla oli Da Vinci -koodin aiheuttama epäluulo kaikkia megasuosittuja kirjoja kohtaan. Samasta syystä en halua edelleenkään lukea Paulo Coelhoa, ehkä pitäisi?

Harry Potterin äänikirjaversioita voin suositella varauksetta. Kirjat lukee yksin Jim Dale, joka teki Guinnessin ennätyksen sarjan viimeisessä osassa näyttelemällä 146 eri hahmoa.

Kuuntelin lopulta kaikki seitsemän osaa, ja pidin joistakin. Ensimmäiset viisi osaa tuntuivat kaikki toistavan samaa kavaa, mikä oli vähän puuduttavaa. Ehkä kouluikäisiä lukijoita kiinnostaa enemmän lukea siitä, kuinka tarinan päähenkilö käy koulua vuodesta toiseen? Kokonaisuutena sarja oli "ihan ok". Ei hurjan nerokas, mutta kielellisesti rikas ja ylitti omat odotukseni.

Harry Potter and the Deathly Hallows äänikirja Amazon.comissa.

kuinka_ideat2

Jussi T. Koski & Saku Tuominen:
Kuinka ideat syntyvät - Luovan ajattelun käsikirja

Luovuus voidaan määritellä monella tavalla. Tässä kirjassa me näemme luovuuden uusia ideoita tuottavana ajatteluna. Luovuutta tarvitaan, jos olet sitä mieltä, että jonkun asian maailmassa voi tehdä eri tavalla, mielellään järkevämmin.

Luovan ajattelun käsikirja haluaa antaa välineitä, joilla voi oppia nykyistä luovemmaksi, ja samalla selvittää mistä luovuudessa on kysymys. Kirjassa todetaan osuvasti, että luovuus nähdään lähinnä humpuukina. Kyseessä on kuitenkin taito, jonka voi oppia, kuten esimerkiksi pianonsoiton. Harjoitteleminenkin on melko helppoa ;) :

Ajattelemalla kaksi kertaa viikossa saa merkittävän kilpailuedun muihin nähden, sillä yleisesti ottaen ihmiset eivät ehdi ajatella.

Kirja on helppolukuinen, hienosti kuvitettu ja osuu suurimmaksi osaksi oikeaan. Suosittelen. Lisää arvioita Tuhat sanaa -blogissa.

Petri Tamminen: Mitä onni on

Perus Petri Tammista. Kirja kertoo kirjailijasta, joka yrittää kirjoittaa kirjaa siitä, mitä onni on. Tammisen kirjat kertovat osuvasti myös siitä, mitä on olla suomalainen mies.

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu moskovaan

Saatana saapuu moskovaan on neuvostokirjallisuuden klassikoita.

Kirjan humoristisinta ainesta ovat kuvaukset Saatanan vierailun aiheuttamista sekaannuksista ja kaaostilanteista, joiden yhteydessä Bulgakov leikittelee pilkallisesti paitsi ihmisten ahneudella ja hyväuskoisuudella, myös neuvostoyhteiskunnan epäkohdilla.

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5

2007 kuolleen Vonnegutin Teurastamo 5 on "pakko lukea"-kirjoja. Tämä oli ensimmäinen lukemani Vonnegutin teos, ja tykkäsin. Arvostelu Kiiltomato.netissä.

Slaughterhouse-Five (eng) Amazon.comissa.

Italo Calvino: Kosmokomiikkaa

Italo-setä on lukenut kosmologiaa, ja kertoo kosmologian ilmiöistä minäkertojan, Qfwfq:n kautta. Qfwfq on kokenut maailmankaikkeuden syntymisen, evoluution ja viestinyt alati loittonevien galaksien kanssa. Pitempi arvostelu kiiltomato.netissä.

Kategoria: elämä