Janne keräsi listan Nikoniin sopivista valovoimaisista, kiinteäpolttovälisistä linsseistä. Päädyin aikaisemmin samanlaisen pohdinnan jälkeen Sigman 30mm f/1.4 -linssiin, jota en kuitenkaan koskaan ostanut. Sigma ei ole sekään täydellinen linssi. Tarkennuksen kanssa voi olla ongelmia, linssi ei toimi kunnolla täysikokoisten kennojen kanssa, ja hinta on karannut melko korkeaksi. Verkkokaupassa linssi maksaa 426,90€.

Ken Rockwellin Sigma-arvostelussa oli hyvä vinkki:

If you shoot Nikon, forget this dumpily-made Sigma and get the newest Nikon 35mm f/1.8 for half the price.

Sigmaan verrattuna Nikon on vähän pitempi (35mm vastaa n. 53mm filmikamerassa), ja valovoima on vähän heikompi. Hinta on kuitenkin puolet Sigmasta. Verkkokaupassa linssi maksaa tällä hetkellä 200€.

Kiinteäpolttovälisen linssin hyvä valovoiman takia sillä voi kuvata tavallista hämärämmässä. Yritän välttää turhaa salamankäyttöä, sillä kuvista tulee yleensä tunnelmallisempia ilman salamaa. Vertailun vuoksi hämärässä kuvatessa f/3.6 / ISO 800 = f/1.8 / ISO 200, tai vastaavasti kiinteällä ISO100:lla suljinajat olisivat 1/20s ja 1/80s. (L: Exposure calculator.) Kaikkein suurinta 1.8-aukkoa ei kylläkään voi aina käyttää sen lyhyen syväterävyyden takia. Myös kuvanlaatu on parempi vähän pienemmällä 2.8-aukolla.

(Kiinteä linssi vetoaa myös siksi, että Cartier-Bresson kuvasi yleensä kiinteällä 50mm-linssillä. Ei sikäli, että oikean kaluston omistaminen tekisi minusta tai kenestäkään muusta yhtään sen parempaa valokuvaajaa ;-)  )

Nikonin 35mm linssi on suunniteltu halvempia DX-kameroita varten (D60, D80, D90, D200, D300...). Se ei toimi kunnolla täysikokoisten FX-kennojen kanssa, mikä kannattaa pitää mielessä, jos on päivittämässä kameransa vaikka D3X:n tai tai D700:n.

Linkkejä:

Kategoria: kamera