FOWAn ensimmäisen päivän yleisösuosikki oli Operan Bruce Lawson, joka kävi kertomassa mitä uutta HTML5 tarjoaa.

Brucen sanoin HTML5 on “pimpattu HTML4″. Jotain kertoo se, että HTML5-standardia kutsuttiin aluksi “web applications 1.0″-standardiksi. Pyrkimyksenä on siis sovittaa HTML vastaamaan nykypäivän web applikaatioiden asettamiin vaatimuksiin.

Mitä uutta HTML5 tarjoaa?

<canvas>

Canvas-tagi mahdollistaa grafiikan piirtämisen selaimessa ilman Flash tai SilverLight-plugineita. Canvasdemos.com:ssa on esimerkkejä siitä, millaisia asioita canvasilla voidaan tehdä.</p>

Tuki canvasille on olemassa Operassa, Firefoxissa, Chromessa ja Safarissa.

Tällä hetkellä canvasin ongelmana on saavutettavuus. Selaimelle canvasin sisältö on pelkkiä pikseleitä, vaikka se sisältäisikin tekstiä. Esimerkiksi ruudunlukijat eivät pysty tulkitsemaan mitä selain näyttää.

HTML5 forms (Web forms 2)

Lomakkeita käytetään netissä paljon. Sovelluskehittäjän kannalta niiden tekeminen on kuitenkin tylsää. Lomakedatan validointi pitää usein tehdä sekä asiakaspäässä JavaScriptillä että serveripäässä.

HTML5 yrittää helpottaa lomakkeiden tekemistä siirtämällä validoinnin selaimen tehtäväksi, Käytännössä kehittäjä voisi esimerkiksi määrittää input-tageille erilaisia tyyppejä, joiden perusteella selain voi validoida käyttäjän syöttämän sisällön. Brucen demoamia sisältötyyppeejä olivat mm. email, url, date ja range.

Esimerkiksi koodi <input name="email" type="email" required autofocus /> luo tekstikentän, jonka sisällön pitää olla validi sähköpostiosoite. Required parametri kertoo selaimelle että kenttä ei saa olla tyhjä. Autofocus antaa kentällä fokuksen sivun lataamisen jälkeen.

Kun lomake lähetetään, selain tarkistaa kenttään syötetyn sisällön ja tarvittaessa pysäyttää lomakkeen lähetyksen ja näyttää käyttäjälle virheilmoituksen. Epäselväksi jäi pystyykö virheilmoitusta kustomoimaan, vai onko se selainkohtainen.

Input-kenttien sisältöä pystyy myös rajoittamaan min ja max-parametreilla sekä regexp-lauseilla.

HTML5:n käyttämät kenttätyypit ovat osittain taaksepäin yhteensopivia. Jos selain ei tue kenttätyyppiä, näytetään tilalla tavallinen tekstikenttä.

Toinen vaihtoehto on käyttää Modernizr-skriptiä, joka osaa haistella selaimen tukemat ominaisuudet ja poistaa sivulta elementit joita selain ei tue.

Muuta

Puheessa vilahteli myös liuta muita buzz wordeja: geolokaatio (käyttäjän sijainnin välittäminen nettisivulle), local storage (tiedon tallentaminen käyttäjän koneelle keksejä kätevämmällä tavalla) ja video-tagi, jonka avulla voi videon upottaa HTML:n sekaan ilman Flashiä.

Monet ominaisuuksista ovat jo käytettävissä uusimmissa selainversioissa. Itse standardi valmistuu hitaasti, mutta se ei estä käyttämästä HTML5:ttä jo nyt.

Operan miehenä Bruce käytti tilaisuuden IE:n mollaamiseen. Internet Explorerin useamman vuoden päivityssykli on kieltämättä melko kankea, kun muut selaimet pystyvät reagoimaan standardin kehittymiseen huomattavasti lyhyemmässä ajassa.

Fun fact: HTML5-standardia puuhataan käytännössä #whatwg@freenode irc-kanavalla.

Kategoriat: web-kehitys työ internet